
Familia de plante: Liliaceae
Originar din: Asia Centrală și Turcia
Nivel de indemanare: usor de cultivat/ incepator
Flori taiate: DA Flori uscate: NU
Mireasma: NU
Tipul: peren (bulbi)
Înălțime: până la 50 cm
Timpul plantării bulbilor: toamna Înmulțire: bulb
Perioada de înflorire: primăvară
Deși astăzi lalelele sunt asociate instinctiv cu Țările de Jos, fiind la fel de simbolice pentru Olanda, precum morile de vânt și saboții de lemn, ele sunt de fapt originare din Asia Centrală.
Au fost aduse pentru prima dată în Olanda în secolul al XVI-lea și au devenit rapid favoritele pieței florale, fiind cultivate în număr mare și exportate în întreaga lume. În timpul secolului al XVII-lea așa numita ”manie a lalelelor” a rezultat în creșterea uriașă a valorii bulbilor, unii ajungând să coste cât o casă.
În cele din urmă, aceste prețuri umflate, precum și supraoferta, au condus la prăbușirea pieței de comercializare a bulbilor și la pierderea multor averi.
Lalelele au avut un rol semnificativ în istoria Turciei. În secolul al XVIII-lea au fost plantate grădini mari de lalele, iar modelele de lalele au devenit parte a creației artistice și textile, împodobind atât piese vestimentare cât și decorative. Numele botanic al florii, Tulipa, este derivat din cuvântul turcesc „turban”, cu care se și aseamănă.
Lalelele se plantează toamna, deoarece au nevoie de vernalizare, respectiv de temperaturile reci de iarnă pentru a înflori. Dacă se plantează într-un climat mai cald, unde temperaturile de iarnă nu sunt suficient de scăzute, pentru înflorire, bulbii pot fi „păcăliți” fiind ținuți în frigider timp de 8 până la 10 săptămâni.
Pentru că în funcție de soi, lalelele infloresc la momente diferite ale primăverii, dacă alegem înțelept, ne putem bucura de ele toată primăvara.Înfloresc timpuriu Purissima, Willem van Oranje, apoi Triumph și Darwin iar târziu Regina Nopții, amestecul Rembrandt, Carnaval de Nice, Angelique, Mount Tacoma, Yellow Pomponette, Yellow Tacoma și Golden Nizza.
Lalelele au peste 150 de specii și peste 3.000 de soiuri hibride. Multe cresc încă în sălbăticie, fiind considerate plante protejate. Deși lalelele sălbatice nu sunt la fel de arătoase sunt mult mai rezistente și mai viu colorate. De obicei, înfloresc de la 5 zile la două săptămâni, în funcție de condițiile meteorologice.
Dacă doriți, ca florile să reziste timp îndelungat în vază, culegeți-le când au petale strânse, puneți-le în apă călduță și tăiați din tija florilor o dată la două zile. Apa trebuie schimbată la aceleași interval și vaza rotită din când în când, deoarece lalelele vor crește în continuare și se vor roti spre lumină.