PROFIL DE FLORIST

Săptămâna aceasta am avut ocazia să povestesc cu fetele de la Flori Sauvage, Alexa și Georgiana, două minunate surse de inspirație, creatoarele unui brand cu iz romantic, visător și puțin rebel.
Am discutat despre floristică sustenabilă, flori locale și modalități noi de abordare a creionării conceptelor pentru evenimentele speciale.
AȘA S-A NĂSCUT FLORI SAUVAGE
Fetele s-au cunoscut la cursul de artă florală al Lilianei Masgras, și pentru că au rezonat foarte bine, la câteva luni după, s-au reîntâlnit la o cafea și o discuție de suflet legată de pasiunea lor pentru artă florală sustenabilă.
Georgiana: Cursul la care ne-am întâlnit cu Alexa mi-a dat cunoștințele de bază necesare să am încredere în abilitățile mele și mi-a confirmat că este direcția de creativitate în care doresc să mă dezvolt. A fost o mare potrivire între noi, ne completăm foarte bine. Simțeam aceeași atracție către dezvoltare durabilă.
Alexa: Amândouă eram inspirate de către floriști din Statele Unite care foloseau tehnici sustenabile, eram atrase de același tip de design, și deșii singure nu am fi avut curajul, sprijinindu-ne reciproc am decis să pornim împreună în crearea poveștii Flori Savuage și de atunci construim cărămidă cu cărămidă.
DRUMUL SPRE SUSTENABILITATE

Eszter: Deci afacerea a pornit deja cu bazele în arta florală sustenabilă, cu minimizarea deșeurilor produse. V-ați gândit de la început să colaborați și cu producători locali?
Georgiana: Nu pot să spun că a fost de la bun început așa. Ceea ce învățasem la curs au fost metode clasice și deși ne plăcea abordarea alternativă pe care o vedeam la anumiți floriști străini, atunci când am avut aranjamente de realizat am recurs la metodele învățate pentru că acestea știam că funcționează. Abia după ce am început să avem un pic de experiență și să căpătăm încredere am avut curajul de a crea aranjamente și instalații cu metode sustenabile.
Alexa: Când nu ai experiență nu ai nici curajul să experimentezi pe pielea clienților. Ai o responsabilitate față de ei, le-ai promis un nivel de calitate. Primele nunți le-am făcut cu burete, pentru că nu aveam curajul să propunem ceva diferit și să avem certitudinea că putem livra la standardul pe care ni l-am propus. Primul pas, cel mai greu, a fost să ne asumăm că putem lucra și fără burete. Următorii pași deja au venit natural. Ne-am pus întrebarea ce mai putem face? Am decis să nu folosim ambalaje, plastic, să încercăm să aflăm cum putem lucra cu producători locali. Am început să învățăm despre sezonalitate. Acum, după trei ani de experiență, pot să-i explic unui client, de ce nu poate avea de exemplu anemone în august și că florile de sezon sunt mai proaspete și mai prietenoase cu bugetul, în aceeași timp putând să promit, că designul va fi unul frumos.
Eszter: Reticența față de schimbare și devierea de la ce este acceptat ca fiind frumosul clasic și calitatea standard există atât la floriști cât și la clienți. Cum gestionați această frică existentă pe piață?

Alexa: După ce am reușit să dobândit niște cunoștințe și aptitudini și atitudinea noastră față de clienți este mai asumată. Realitatea noastră este că noi așa lucrăm, ne asumăm anumite practici și nu le mai negociem. Educăm prin încrederea noastră că reușim să facem ceva frumos, altfel. Ceea ce considerăm a fi valorile noastre de bază se reflectă și în atitudinea și în munca noastră. Iar această autenticitate îl asigură și pe client, că lucrurile vor decurge bine.
CLIENTUL DESCHIS LA SCHIMBARE
Eszter: Cine este clientul Flori Sauvage? V-ați specializat pe nunți, evenimente sau aveți și alte canale de vânzare?
Georgiana: Nu avem o florărie propriu-zisă, lucrăm ca și Atelier pentru Evenimente. Ne axăm pe două direcții: evenimente private (nunți, botezuri) și cele corporate (ateliere, cadouri florale).
Alexa: Mai avem și campanii cu ocazia sărbătorilor de exemplu, unde ne putem spune povestea de sustenabilitate. Așa a fost campania cu coronițele de crăciun, care a avut și o componentă de donație către o organizație de dezvoltare durabilă. Astfel am putut oferi un kit drăguț clientului dar am făcut și o faptă bună.
Georgiana: Ne caută des miresele din străinătate, nu doar pentru aspectul aranjamentelor noastre florale ci și pentru componenta de sustenabilitate.
Alexa: Ele au și cea mai mare deschidere spre soluții inovative și locații ieșite din comun.



Eszter: Crearea aranjamentelor și a instalațiilor florale pentru o nuntă este o muncă foarte laborioasă și presiunea de a livra ceva inedit este mare. Ce v-a determinat să alegeți acest domeniu de activitate?
Alexa: Motivul pentru care noi ne-am focusat pe zona de evenimente este că astfel putem oferi o experiență prin florile noastre. Amândouă suntem pasionate de artă, suntem influențate de pictură, arhitectură, ne place să punem în valoare un spațiu. Miresele care ne caută doresc și ele să ofere o experiență invitaților. Noi înțelegem nevoia de a crea ceva foarte special pentru un eveniment unic în viața lor. Comunicarea deschisă și transparentă este esențială astfel încât miresele să se simtă informate și în control.
Georgiana: Ceea ce am observat prin colaborările noastre este că indiferent de tipologia lor, miresele au aceeași nevoi esențiale: vor control asupra procesului și vor să știe cum vor arăta florile în ziua nunții lor. Rolul nostru ca floriști este să le asigurăm că lucrează cu profesioniști pe care se pot baza și să le facem cunoscut procesul pas cu pas, astfel încât prin înțelegerea acestuia să capete încredere.



Alexandra: Da, asta comunicăm noi de fapt, că suntem parteneri și creăm ceva împreună. Noi nu livrăm doar florile ci intrăm în detalii de concept, vedem cum se îmbină elementele, inclusiv cu fața de masă, paharele și tacamurile folosite. Ne dorim un proces colaborativ pentru o armonie generală.
Eszter: Dragostea aceasta pentru artă se traduce și în imaginile de pe site-ul vostru care par a fi ele însele picturi olandeze de natură statică. Cine este responsabil de fotografiere?

Georgiana: Alexa face de obicei pozele aranjamentelor și a produselor. Iar la evenimente încercăm să lucrăm cu fotografi care ne pun în valoare creațiile florale.
FLORILE LOCALE = FLORILE FOCALE
Eszter: În aceste minunate creații florale ale voastre se regăsesc multe flori care sunt fragile și greu de importat, cum ar fi cârciumăresele, negrilica de damasc, macul islandez sau daliile. Care sunt producătorii locali cu care colaborați pentru a avea acces la ele?
Georgiana: Ne-am împrietenit cu un producător local, Oana de la @Localinda pe Instagram. Aveam nevoie de Scabiosa pentru un eveniment și pentru că avusem mai multe experiențe neplăcute cu florile din import- unde de multe ori dintr-un pachet poate reușeam să mai folosim trei fire pe când ajungeau la noi- am întrebat-o dacă ne-ar putea ajuta. Astfel de colaborări sunt ideale. Florile locale sunt proaspete și de multe ori calitativ superioare și în aceleași timp ajuți un producător local să își dezvolte afacerea.
Alexa: Călătoria noastră spre producătorii locali a început cu lisianthus, care am descoperit că este mult mai frumos decât cel olandez, aspectul, felul în care se deschide… și evident și prețul este mai accesibil. Am decis să nu mai folosim lisianthus olandez, doar cel românesc, atunci când este în sezon. Iar după aceea a urmat un proces organic. Am căutat să vedem ce mai putem procura local, așa am reușit să ne extindem cercul de producători locali cu care colaborăm, pentru dalii, trandafiri, cârciumărese. Dar procesul este anevoios și de multe ori lipsit de certitudine. Presupune multe căutări, convorbiri, multă muncă de organizare. În acest sens, faptul că am găsit-o pe Localinda, a fost mană cerească, pentru că am găsit un furnizor stabil și serios, deschis la colaborare, în care avem încredere.
Georgiana: Din colaborarea cu ea am înțeles să lucrăm altfel. Nu mai vorbim despre un anumit număr de fire dintr-o anumită floare, ci îi spunem nuanțele pe care le vrem, la data la care este evenimentul și ea ne poate răspunde, ce înflorește la momentul respectiv, ne trimite poze.
Eszter: Acest aspect mi-se pare esențial dacă încet-încet încercăm să educăm piața cu privire la sezonalitate. Conceptul de creionarea a unui design bazat pe număr de fire de flori de un anumit tip nu va mai putea fi implementat. Va trebui să regândim termenii prin care comunicăm, să vorbim mai degrabă despre culori, nuanțe, atmosferă.
Alexa: Pentru noi lucrurile au evoluat organic pe măsură ce am înțeles și noi să lucrăm altfel. La început îi propuneam clientului o listă de produse pe care le vom folosii, simțeam că trebuie să știe pe ce dă banii. Dar acum, bazându-ne pe o relație de colaborare și încredere reciprocă, pe ideea că vrem să obținem un aspect și un stil anume, vorbim despre prețuri de bază. Iar pentru a cimenta relația oferim aranjamente prototip. Clientul înțelege că va avea un aranjament în același stil și nuanțe, dar din florile sezonale, care vor înflorii la data nunții și nu mai simte nevoiea de a intra în alte detalii.

Eszter: Lucrând cu flori sezonale, cât din designul întreg reușiți să îl faceți din flori locale?
Georgiana: Din păcate nu reușim să acoperim cât am vrea. Ne-am dori ca tot aranjamentul să fie din flori procurate local. Vara este sezonul în care avem acces la cele mai multe flori locale și de obicei sunt flori focale, gen dalii și lisianthus. Lipsesc însă de pe piață florile de textură, cele mai micuțe, delicate.

Alexa: Am avut și evenimente unde am reușit să folosim în integritate flori locale, la nunta pastel de exemplu, unde mireasa ne-a dat libertate creativă în ceea ce privește tipurile de flori utilizate și a ținut să specifice doar nuanțele pe care le dorește. Problema este că există prea puțină diversitate pe piața florilor locale. Cei mai mulți producători aleg să se fixeze pe anumite culturi care sunt foarte rentabile, gen lisianthus, lalele, ori noi nu putem face un design complet doar cu aceste flori. Am găsit și flori mai puțin cultivate, gen delphinium, lathyrus și astilbe în Oradea, dar producția este limitata cantitativ și nu putea susține evenimente întregi. Din păcate momentan nu găsim o gama completă în România și atunci suntem nevoite să lucrăm și cu flori de import, dar încercăm să lucrăm doar cu flori sezonale chiar dacă le aducem de altundeva. Este varianta optimă nu doar ca și preț dar și calitativ.
Eszter: Este o problemă pe care am sesizat-o și eu pe piața din România. Cei care au volum mai mare de producție, tind să se specializeze pe monoculturi iar cei care au policulturi diverse, sustenabile, nu au încă volumul suficient de mare încât să devină un furnizor predictibil pe termen lung. Iar anumite flori, dacă sunt importate, cum ar fi cârciumăresele sau daliile, rezistă foarte greu la transport și ajung să aibă o viață extrem de scurtă odată ajunse la clientul final.
Alexa: Aceste flori pe care le-ai menționat, sau de exemplu cosmosul, dacă vin din străinătate, ajungem să putem folosii doar o parte din ele, și mai sunt și la prețuri intangibile. Dar dacă le procurăm local, putem avea flori care rezistă până la șapte zile în vază și au o naturalețe și calitate inegalabilă.
Eszter: Acesta este un motiv în plus pentru o comunicare mai eficientă între producători și floriști, pentru o mai bună înțelegere a nevoilor de pe piață.
SUSTENABILITATE. INOVAȚIE. COMUNITATE.
Eszter: Voi aveți multe idei ieșite din comun, pentru a sprijinii durabilitatea. Așa este și propunerea voastră de 8 Martie?
Alexa: Am fost inspirate de arta florală japoneză, care este un exemplu din punct de vedere sustenabilitate și minimalism.
Georgiana: Așa a ajuns Kokedama să fie propunerea noastră pentru companii pentru perioada de sărbători din martie.
Alexa: Creearea Kokedamei a fost un proces de învățare și pentru noi. Este un exemplu de sustenabilitate, pentru că te poți bucura de ea luni întregi, dar necesită un anumit tip de sol și un anumit tip de plantă, care înflorește pe o perioadă mai lungă. Am căutat zilnic timp de două săptămâni o opțiune de plantă perenă de la producători locali, și din păcate nu am reușit să găsim.



Eszter: Ce alte planuri aveți pentru a forma piața floristică a viitorului?
Georgiana: Tot pentru a sprijinii sustenabilitatea, cochetăm cu ideea de a da mai departe din experiența noastră pe care am acumulat-o în domeniul floristicii sustenabile, și dorim pe viitor să facem demersuri în acest sens. Nu există pe piață astfel de cursuri care implică flori sezoniere și tehnici specifice, deci este loc de așa ceva.
Alexa: Mulți floriști au rețineri să treacă la o floristică sustenabilă pentru că implică niște costuri inițiale, adaptare, educarea clienților. Dar din discuțiile pe care le-am avut am concluzionat și că mulți floriști sunt la un pas de a fi convinși dacă ar primi un minim bagaj de cunoștințe și ar trece pe tehnici fără burete, pe utilizarea florilor locale și pe renunțarea la plastic destul de repede. Au nevoie să se convingă de ceea ce a trebuit să ne convingem și noi: că nu vor avea un produs inferior din punct de vedere calitativ. Ar fi necesare workshop-uri și evenimente de conștientizare.
Georgiana: Floristii au nevoie de flori locale, iar producătorii de floriști. Nu trebuie neapărat să fie susținători ai sustenabilității, doar să conștientizeze că este o relație mutual benefică. Florile locale sunt mai proaspete, au o rezistență mai bună și un aspect mai frumos. Doar că este o problemă de comunicare. Nu există o bază de date a producătorilor locali, o comunitate strânsă și transparentă unde poți afla rapid și cu ușurință cine și cu ce produse te poate ajuta.
Alexa: Noi am fost mereu deschise să oferim know how pentru că beneficiul creării unei comunități este unul al tuturor care fac parte din ea. Puterea comunităților, de a crea și împărtășii organic este mult mai valoroasă decât doar monetizarea informației.

Eszter: Acesta este și unul dintre motivele pentru care îmi doresc și mă bucur mult de aceste discuții cu producători și floriști din domeniu. Prin dialog putem reuși să cunoaștem nevoile floriștilor și să descoperim cât mai mulți producători locali, care și ei la rândul lor pot construi o rețea de suport reciproc. Momentan persoane influente în domeniul producției și a designului floral sustenabil de la care să se poată învăța nu există pe piața autohtonă. Cunoștințele necesare și bibliografia de specialitate, precum și cursuri de microferme floricole se importă din străinătate. Poate reușim să găsim o soluție de a umple acest gol cu conținut valoros împreună.
Concluzii
Piața florală globală și prin urmare cea locală sunt în schimbare având o deschidere tot mai mare spre sustenabilitate. Floriști precum Alexa și Georgiana sunt printre inițiatorii autohtoni ai acestei mișcări.
Există speranța creării unei burse floricole locale care să satisfacă nevoile pieței autohtone, dar este necesară o comunicare deschisă între floriști și producători și o centralizare a informației.
Sunt mulți oameni cu sufletul deschis, dispuși să își împărtășească cunoștințele pentru a construi împreună un viitor mai integrat, mai frumos; vrem să îi avem pe toți la astfel de discuții și să pornim pe acest drum împreună.
Dacă v-a plăcut acest interviu și ați vrea să aflați mai multe despre Alexa și Georgiana le găsiți
Pe pagina web: https://flori-sauvage.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/sauvageflori/
Instagram: https://www.instagram.com/florisauvage