
Oricât de mult iubim florile tăiate pe care le cultivăm, așa cum spune mama mereu, copiii de suflet ai pământului rămân tot plantele medicinale. Dumnezeu le-a creat și le hrănește, ele nu au nevoie de noi, dar sunt capabile să dăruiască și să vindece continuu.
Am avut onoarea de a povesti cu Beáta, creatoarea brandului Natural Beauty Body, a unor produse inspirate din natură și realizate în armonie cu ea, din florile plantelor medicinale. Recunosc, am avut emoții, pentru că ea reușește să își transmită mesajul prin prezentarea produselor sale cu suflet și delicatețe, încât îmi făceam griji că nu voi reuși să surprind cu aceeași măiestrie spiritul acestei discuții. Sper totuși că el se resimte printre rânduri.
Primiți cu drag povestea unei afaceri ce nu se vrea doar afacere.
ESZTER: Recent am citit într-o postare de a ta pe Facebook că ai început această „aventură antreprenorială” acum șapte ani, ceea ce m-a făcut să zâmbesc, pentru că și povestea mea a început acum șapte ani. Fiecare antreprenor își amintește de scânteia care l-a pus pe calea antreprenoriatului, pentru tine, care a fost aceasta?
BEÁTA: Eu am făcut săpunurile și unguentele pentru familia noastră. Nu m-am gândit la asta ca la o afacere. Apoi prietenii și rudele au cerut și ei, pentru a le folosi si a le face cadou prietenilor, așa a tot crescut organic.



Între timp, noi cumpăram șamponul solid de la Budapesta, pentru uz propriu. Era greu de obținut, pentru că avem acces la el doar când ni-l aduceau prietenii și cunoscuții noștri, când treceau pe acolo. Atunci mi-a trecut prin cap că pot să fac deja săpunuri, ce ar fi să încerc să fac și șampon. Însă îmi era clar în aceleași timp, că dacă mă aventurez pe calea acesta, va trebuie să o fac cu seriozitate și că poate chiar să devină o afacere.
ESZTER: Deci afacerea a început de fapt cu șampoanele solide. Povestește-ne puțin despre șamponul solid. Ce este el de fapt?



BEÁTA: Este versiunea solidă a șampoanelor lichide. Nu contine apă, prin urmare se autoconservă, astfel nu necesită conservanți, motiv pentru care este mai sănătos. Șampoanele mele sunt făcute numai din materiale vegetale, pudre de flori și uleiuri. Sunt sănătoase și prietenose cu mediul înconjurător, deoarece un astfel de șampon solid concentrat înlocuiește trei sau patru sticle de șampon obișnuit și nu dăunează microorganismelor vii din apa reziduală. Noi de exemplu locuim la sat, apa noastră uzată este sub curte, așa că pentru mine contează enorm ce fel de iarbă crește în curte, în ce se rostogolește câinele și în ce se joacă copilul. Dacă începi să te gândești mai profund îți dai seama cât de mult ne afectează stilul de viață, mediul, sănătatea un lucru atât de mărut ca șamponul.

ESZTER: Există mai multe variante de șampoane solide ?
BEÁTA: Am încercat să-mi creez rețetele în funcție de problemele specifice pentru diferitele tipuri de păr, astfel încât în momentul de față fac șampoane solide pentru nouă tipuri de păr și în plus, lunar sunt câteva cliente pentru care personalizăm și mai mult de atât, după nevoile personale. Lucrez cu foarte multe materii prime. Învăț în permanență. Acum termin al patrulea curs profesional cu instructori străini. Încept să simt că cunoștințele mele sunt deja la un nivel la care pot ajuta chiar și în cazuri foarte individualizate. La NaturalBeautyBody nu există producție la scară largă, fiecare săpun și șampon se naște individual, așa că pot combina orice pentru oricine dacă este necesar.
ESZTER: Este un adevărat produs artizanal în cel mai strict sens al cuvântului.
BEÁTA: Exact.
NU E BURUIANĂ, E PLANTĂ MEDICINALĂ! SAU: SEZONALITATEA ÎN ÎNGRIJIREA FRUMUSEȚII.

ESZTER: Știu că ai participat recent și la cursuri de identificare și utilizare plante medicinale. Scopul participării face parte din dorința de a utiliza cât mai mult resursele naturii în individualizarea creației?
BEÁTA: Am participat la cursul lui Köllő Melinda. Are cunoștințe extraordinar de vaste. Am studiat, ne-am plimbat pe câmp, am adunat și am gustat. Eu fac maceratele pentru săpunuri, din ierburi. Paleta de săpunuri este întotdeauna sezonieră și inspirată doar din natură. De exemplu primul săpun al sezonului se face de obicei din violete. Odată ce apar floricelele în februarie se știe că acestea vor sta la baza primelor creații. Sunt mereu în sincron cu natura, cum apar florile așa le adun și este și ordinea în care se creează fiecare săpun. Desigur, sunt mereu cu o lună în urmă, pentru că atât maceratul cât și săpunul, trebuie să se maturizeze.
ESZTER: Însă lucrezi mereu în ritmul naturii. Există ierburi sau flori care te-au surprins în mod deosebit de când ai început să le studiezi?



BEÁTA: Da, păpădia. De când eram copii mici, obișnuiam să ne rostogolim în păpădie, să ne jucăm și să facem din ea coroane. Așa că am crescut: în păpădie, cu păpădia. Acum, pe parcursul carierei mele, am aflat că aceasta nu este de fapt o buruiană, ci o plantă medicinală și că, în special, săpunul de păpădie este un săpun foarte, foarte special. Este inexplicabil, pentru că defalcat pe ingrediente active nu poți observa nimic special, totuși este unul dintre cele mai speciale săpunuri pe care le-am folosit.
Sunt atât de entuziasmată când vine vorba de asta, este într-adevăr una dintre plantele mele preferate, îmi place să lucrez cu ea. Totuși, acesta este și cel mai lung și cel mai dificil proces de lucru. Planta înflorește doar de la ora 10:00 la ora 11:00. Poate fi colectată doar când este în plină floare. Acest lucru este mai ales problematic dacă vremea este ca anul acesta și păpădiile înfloresc în timp ce afară plouă, pentru că nu se pot recolta plante umede.
Dacă planta este umedă, uleiul se va strica. Această mică plantă galbenă, pe care o călcăm peste tot și este ineradicabilă, necesită totuși o atenție enormă la recoltare. Apoi, odată ce s-a strâns, trebuie să o procesezi imediat, pentru că altfel se transformă într-un puf magic dacă nu o poți usca, nu o poți depozita. Culeg și procesez păpădia deja pentru al patrulea an și în fiecare an oferă ceva nou. În fiecare an mă învață și autocunoaștere. Îți dai seama că nu deții controlul asupra plantei.
ÎN RITMUL NATURII

BEÁTA: Există uneori tensiuni, clienții mei simt că volumul nu este suficient sau lucrurile nu se întâmplă în ritmul dorit. Dar când lucrezi cu materiale naturale, când lucrezi cu flori culese din natură, nu există un depozit în care să te duci să-le scoți de pe raft.
ESZTER: Este posibil să ai o afacere în armonie cu ritmul naturii și cât de important este pentru clienții tăi să înțeleagă principiile de bază ale acestei afaceri?
BEÁTA: Ceea ce fac eu este muncă artizanală, nu producție pe scară largă. Eu cred că aceste plante transmit energie și informație. Mi-aș dori foarte mult să ajut pe toată lumea, dar mai mult de atât nu pot. În cazul afacerii mele, nu poți spune că limita este cerul. Nu îmi pot imagina un scenariu în care cinci oameni turnăm săpunul opt ore pe zi. Nu ar avea același suflet ca în modul în care lucrez acum, în Casa cu Săpunuri. Încet-încet totuși am nevoie de ajutor și plănuiesc să implic oameni, dar nu în procesul de creație. Cu siguranță vreau să păstrez producția pentru mine.
ESZTER: Este foarte important să ai o imagine atât de clară despre ce parte a procesului ai vrea să o păstrezi și unde ai nevoie de ajutor. Și este, de asemenea, minunat că știi care sunt limitele peste care nu ești dispusă să treci. În fiecare lună participi la My Family Market, într-o comunitate de producătorilor locali. Este acesta un loc bun pentru a transmite mesajul afacerii tale?
BEÁTA: Da, este un loc foarte bun pentru a-i face pe oameni să înțeleagă ce vrei și, de asemenea, pentru a obține feedback de la ei. Atunci când fac descrierea unui anumit produs, îmi imaginez ce fel de informații ar trebui transmise, apoi aflu că ceea ce este evident pentru mine poate să nu fie evident pentru clienți. Când ne întâlnim, putem discuta despre aceste mici lucruri și detalii. Deseori spun, intrebată fiind care este perioada de garantie a produselor mele, că eu sunt garanția, fața mea. Mă pot uita în ochii clienților mei, chiar dacă mai rar se întâmplă ca produsul să nu se potrivească pentru cineva.
ESZTER: Când aproape fiecare produs de pe piață este unul industrial, cât de important este existe un om în spatele produsului și responsabilitatea personală?

BEÁTA: Este foarte imortant. Oamenii tânjesc după conexiuni umane reale și dialog. Deși până acum nu m-a interesat niciodată chimia, acum știu multe despre ingrediente și reacții, pentru că dacă cineva stă față în față cu tine la un târg și te întreabă, „de ce săpunul acesta este mai spumant ca celălalt?” – atunci trebuie să cunoști și să poți explica motivul.
ESZTER: Te putem găsi doar la MyFamilyMarket?
BEÁTA: Durează cel puțin patru săptămâni pentru ca săpunurile să se maturizeze, motiv pentru care sunt prezentă doar la acest târg lunar. Clienții mei știu la ce se pot aștepta de la mine, că aduc mereu produse cunoscute și îndrăgite, dar și ceva nou și incitant. Le plac foarte mult surprizele. Asta mă motivează și pe mine. În aceleași timp mă inspiră natura, iar acest lucru este atât de liniștitor, pentru că știu că natura este inepuizabilă.
ESZTER: Poate crearea unui produs artizanal să asigure un trai decent?
BEÁTA: Trăiesc din asta de patru ani. Tocmai când a început perioada pandamiei produsele mele au devenit cunoscute. Soțul meu nu a putut lucra timp de trei luni și am devenit susținătoarea familiei pe acea perioadă. Dar trebuie să tragi, trebuie să lucrezi, chiar dacă tot ce se vede dinafară sunt pozele frumoase. În spatele câștigurilor de o zi de la piață este o lună de muncă. Iar la pachetele de Crăciun încep să lucrez din septembrie, pentru că trebuie să le dau până pe 20 decembrie. Anul acesta reînnoiesc complet produsele de Crăciun, creionarea ideilor a început deja în ianuarie de fapt.






MATERIA, SUFLETUL ȘI FIICA CLOPOTARULUI
ESZTER: În ultimii ani, informațiile ajung la noi într-o formă din ce în ce mai prescurtată și amuțită. Se pare că înoți împotriva curentului. Prezinți foarte frumos toate produsele tematice pe pagina ta de Facebook. Sunt întotdeauna uimită de măestria cu care reușești să captezi atenția cititorului, care nu ezită să investeacă timp în parcurgerea unui text mai lung atunci când acesta oferă un plus de valoare. Există un plan în spatele acestui mod de a scrie sau pur și simplu așa îți vine natural?
BEÁTA: Trebuie să prescurtez de multe ori textul scris, pentru că aș avea chiar mai multe de spus. Cititoriii mi-au sugerat să adun toate textele acestea într-o carte, pentru că le-au plăcut așa de mult. Toți profesioniștii din doemniul marketingului vorbesc împotriva acestui lucru, ne învață să scriem scurt și la obiect. Dar eu doar așa pot comunica. Nu pot transmite informații în propoziții simple pentru că acestea nu reflectă cine sunt eu. Nu voi urma tendințele care prescriu cum se comunică acum. Eu am mare încredere în discursul autentic. Vorbele sincere valorează mai mult decât toate tendințele și tot profesionalismul. Exact asta am spus și despre târguri: OMUL este garanția din spatele produsului. Textele șablon i-au făcut pe oameni să nu aibă încredere. Prin afacerea mea simt că am ajuns să mă cunosc pe mine însumi și să reflect stilul meu de viață, modul în care trăim noi, către exterior.

ESZTER: Și dacă tot vorbim de stilul de viață, cum arată ziua unei creatoare de săpun?
BEÁTA: La ora 7:00 pleacă băieții, adică soțul și fiul meu. Eu fac cafeaua și mă întorc în pat. Uneori stau în pat și preiau comenzi de aici timp de trei ore. Apoi mă duc la muncă. Îmi place foarte mult umorul, râd cu voce tare la glumele pe care le ascult online în timp ce lucrez, sau ascult podcasturi de autocunoaștere sau despre un stil de viață sănătos.
ESZTER: Modul de lucru pe care îl descrii tu ar însemna adevăratul lux pentru mulți dintre noi, să facem lucrurile în ritmul propriu.
BEÁTA: Cred că oamenii pot simți acest spirit și în produsele mele și dacă ar fi să petrec opt ore turnând săpunul pentru că este de vânzare, nu ar mai fi la fel. Am urmat un curs de management al afacerilor cu un consultant canadian care mi-a spus că dacă se gândește la Beata Pataki, vede în fața ochilor multe mii de euro în fiecare lună. La care i-am răspuns: „crede-mă, nu am nevoie, pentru că nu știu unde să-i cheltuiesc”. Am de toate. De fapt, la primăvară vom avea și pui. Iar în jurul Casei cu Săpunuri voi planta isop și salvie rusească, mentă și rozmarin marocan și busuioc sfânt indian.
ESZTER: Nu-mi mai amintesc unde am citit, dar simt că este foarte adevărat, că cei care lucrează cu natura sunt colegii de muncă ai lui Dumnezeu. În timp ce ai povestit asta mi-a venit imediat în minte. O astfel de persoană poate câștiga adesea încredere în sine și ceritudine că este ghidată pe calea cea bună.
BEÁTA: Este un subiect sensibil, deși am o credință foarte puternică. Nu mă consider atașată în mod special de religie, deși este și acesta un aspect. Timp de zeci de ani clopotarii satului au fost părinții mamei mele. Iar apoi mama a preluat ștafeta. Biserica se află lângă casa noastră. Ceasul din turnul bisericii îmi spune cât este ora. Dar în afară de aceste lucruri, mă consider o persoană credincioasă, o persoană spirituală. Însă este un subiect foarte sensibil și este foarte greu să vorbești despre el fără să îi jignești pe oameni. La un moment dat, datorită plantelor biblice pe care le-am studiat și le-am folosit, am citat adesea din Biblie, oamenii erau deschiși la asta.
Spun adesea că produsul pe care l-am făcut conține tot ce este mai bun din pământ, energia soarelui și a vântului, ploaia cu care planta a fost udată de bunul Dumnezeu, nu este un lucru artificial. Fiecare înțelege ce și cât vrea din asta.



CREĂM COMUNITATE
Dacă această discuție v-a stârnit interesul și doriți să aflați mai multe despre BEÁTA și NaturalBeautyBody:
Zona de producție: Tâmpa, județul Mureș
Facebook: Natural Beauty Body
Instagram: naturalbeautybody
Fotografiile frumoase au fost făcute de către Ágnes Jánosi JAP : instagram respectiv facebook