Profil de Floricultor

PROFIL DE FLORICULTOR

Oana sau după cum o știm pe Instagram “Localinda’s Garden”, s-a mutat în Ciolpani de 3 ani jumate, după ce locuise inițial în sudul Bucureștiului,  într-o casă cu o grădină micuță de 20 mp, unde a ajuns să își exprime pentru prima dată pasiunea pentru flori, moștenită de la bunici și părinți. Într-un timp foarte scurt umpluse grădinuța de trandafiri, lalele, narcise, și plantase deja peste tot unde putea găsi loc, inclusiv în ghivece. Ea și soțul ei își doreau amândoi un teren mai mare, iar întâmplarea a făcut ca într-un timp foarte scurt să își găsească un teren foarte generos cu o casă în Ciolpani unde s-au și mutat. Oana are acum la dispoziție pe langa curtea casei, un teren de 2400 de mp pentru a experimenta atât creșterea plantelor anuale cât și perene. 

GRĂDINA SECRETĂ și FLORILE TĂIATE  

Oana: Mereu am visat o grădină secretă unde te poți plimba printre flori, iar citind despre ce as putea planta pe noul nostru teren, am descoperit florile pentru tăiat. În perioada pandemiei, stând majoritatea timpului acasă, am avut ocazia să studiez și să experimentez, iar această pasiune a crescut tot mai mult și m-a ținut activă, focusată și conectată cu natura.

Eszter: Aceeași experiență am avut-o și eu în ultimii doi ani. Grădina mi-a oferit o oază de liniște și echilibru. Floricultura reprezintă acum pentru tine unica sursă de venit?

Oana: Nu, în continuare lucrez pentru o multinationala. Sunt norocoasă ca pot lucra de acasă și pot avea un program flexibil. De altfel, toate vacanțele din ultimii doi ani s-au petrecut în grădină, de unde nu am simțit nevoia să plec- reușesc să cultiv flori din plăcere și mă limitez la a face cât pot, pe lângă jobul pe care îl am.

FLORI PREFERATE ȘI CULTIVATE

Eszter: Care sunt florile tale preferate? Întreb asta știind, că pentru un floricultor preferințele se pot schimba de la lună la lună sau de la sezon la sezon.

Oana:  Dacă mă întrebai anul trecut aș fi răspuns fără doar și poate, trandafirii, mai ales cei englezești, romantici, bogați. Dar după ce am început să cultiv flori pentru tăiat, aș spune că noua pasiune sunt daliile. Deși inițial eram foarte demotivată în a le cultiva. Citisem că au nevoie de teren acid, de zile călduroase și nopți răcoroase, ori la noi și nopțile sunt foarte călduroase. Anul trecut am crescut flori pe 200 mp și am pus preponderent dalii, care au mers neașteptat de bine. 

Eszter: Care sunt criteriile de selecție în baza cărora alegi florile pe care dorești să le cultivi?

Oana: Anul trecut am încercat câte puțin din mai multe soiuri. Răsadurile le-am crescut în casă sub lumini de creștere, pe rafturi, atât cât am avut spațiu. Florile le-am ales mai mult în funcție de culori și texturi și mai putin pe criteriul productivitate. Mi-am dorit sa experimentez cât de mult pot. Anul acesta mi-am făcut și un solar, dar continui sa încep răsadurile, atât în solar cât și sub luminile de creștere.

Eszter: Pentru cei ce și-ar dori să crească răsaduri sub lumini de creștere, ce fel de lumini le recomanzi?

Oana: Am încercat și Grow Lights speciale pentru creșterea plantelor, și apoi citind că se pot folosii și tuburi led clasice, le-am încercat și pe acestea. Important este să folosești un spectru de lumină rece și să ai cât mai multi lumeni. Am ajuns la concluzia că ambele funcționează la fel de bine. Bineînțeles, cel mai bun este soarele, plantele crescute afară sunt cele mai viguroase, dar e problemă cu răsadurile sensibile la temperaturi scăzute, care nu pot fi crescute decât în zone încălzite. Momentan solarul meu este neîncălzit.

Eszter: Semințele pe care le folosești pentru răsaduri, de unde sunt procurate?

Oana: Soiurile care se găsesc la noi încerc să le cumpăr local, foarte multe semințe de calitate se găsesc la Agrosem. Cumpăr des și de la Anthesis. Sunt și multe la care nu am acces, decât dacă le cumpăr din străinătate, cum ar fi Cosmos Apricotta, Zinnia Queen Lime sau Antirrhinum Madame Butterfly. Pentru acestea apelez de exemplu la Seedaholic

PASIUNE, AFACERE ȘI PIAȚA FLORILOR LOCALE

Eszter: Odată crescute, la cine ajung florile tale, cu cine colaborezi? Le-ai cultivat de la început cu scopul de a le vinde sau mai mult pentru tine?

Oana: Anul trecut nici nu speram să vând ceva din ce am cultivat. La început, majoritatea erau oferite cadou familiei și prietenilor. Dar cultivarea florilor este un hobby destul de costisitor și după ce am citit mai multe cărți din domeniu, mai ales pe cele ale lui Erin Benzakein, am început să mă gândesc cum ar fi să îmi subvenționez singură pasiunea pentru flori. Vânzările au mers bine, majoritatea clientelor au fost floriste, unele chiar m-au vizitat și și-au cules florile din grădină. (Asta, desigur după ce le explic când și cum culegem florile tăiate, care au nevoie de condiții optime pentru a rezista cât mai mult timp în vază).  Iar bănuții îi reinvestesc în tuberculi, bulbi și semințe. 

Eszter: Mă gândesc că pentru mulți floriști a vedea florile pe plantă, a le culege pe ele însele,în loc să le primească împachetate în cutii e o experiență minunată. 

Oana: Atunci când primesc vizite, ori foarte devreme dimineața ori spre seară, când se pot culege florile, e liniște totală. Se aud păsările, se așează fluturii pe flori, iar atmosfera trezește instant spiritul creativ al floriștilor. Ajung să aprecieze mai mult naturalețea și chiar și imperfecțiunea florilor. Am legat și noi prietenii pentru că avem un limbaj comun și o pasiune atât de frumoasă. E o vorba în comunitățile de floristi din afara, cu care rezonez la maxim “The Flower People are the Best People”.

Eszter: Comunicarea cu floriștii  influențează decizia ta cu privire la ce alegi să cultivi?

Oana: Comunicarea este continuă și de o parte și de alta,  primesc recomandări despre ce și-ar dori sau ce au nevoie pentru aranjamentele și buchetele lor, iar eu încerc să văd ce se pretează pentru zona noastră și ofer și alternative, din aceeași gama cromatică și formă. În fiecare an încerc și ceva nou, anul acesta de exemplu voi încerca sa cresc Matthiola, Eryngium, Phlox și alte minunății. Anul trecut am învățat că am prea multe flori colorate. Floristii cer cel mai des flori crem, albe și verzi. Zinnia verde a fost foarte populară anul trecut. Însă, la unii floriști, observ și deschidere spre a folosi o paletă mai colorată, ceea ce mă încântă.

Eszter: Cum ți se pare, există pe piață deschidere spre florile cultivate local și sezonal ?

Oana: Floriștii cu care am lucrat au fost încântați de florile locale, care sunt mult mai pline de viață și au culorile mai intense, decât cele din import. Daliile sunt mult mai proaspete și mai bine hidratate, culese cu abia o seară înainte sau dimineața foarte devreme. Varietatea daliilor, pe care o pot oferii local este mult mai mare – de exemplu, pot cultiva dalii Dinner Plate, care se găsesc foarte greu în depozite. Însă foarte important de precizat – florile mele nu sunt perfecte precum cele crescute în condiții controlate, și totuși a existat o deschidere nesperat de mare către ele. Nu mă așteptam.

Eszter:  Mă bucur că aceste colaborări ți-au dat elan pentru cultivare. Dar în agricultură există mereu și greutăți. Tu cu ce probleme te-ai confruntat?

Oana:  De flori mă ocup din plăcere și privesc experiențele mele ca fiind o parte dintr-o călătorie. Există desigur multe sarcini fizice care se traduc prin febră musculară, dar cel mai greu și deprimant este când ajungi să omori plăntuțe, când ceva nu iese bine, când ratezi un parametru în creșterea lor, precum temperatura sau nivelul de umiditate al substratului. Tot ce poți să faci, e să înveți din fiecare experiență.

ÎN COMUNIUNE CU NATURA 

Eszter: Cred că este extrem de important să conștientizezi că și cei mai buni grădinari omoară plante, altfel ajungi să crezi că nu ești făcut pentru această meserie. 

Oana: Când lucrezi în comuniune cu natura și nu beneficiezi de condițiile perfecte de creștere din sere încălzite la o anumită temperatură constantă, apa la fel, dozată perfect cu toate substanțele necesare pentru creștere, șansele să se piardă o parte din recoltă sunt mari. Dar într-un final sunt ani și ani, anumite flori produc bine într-un an, mai puțin în altul, totul face parte din ciclul natural.

Eszter:  Motiv pentru care permacultura este extrem de importantă. Practicând metode de creștere a unor multiculturi atunci când lucrezi cu natura, nu te expui la pierderea întregii recolte, chiar dacă apar probleme în sistem. Pe mine m-a surprins bogăția imensă oferită de natură și capacitatea ei de autoregenerare nebănuită.  Cine te-a inspirat să pornești pe acest drum ?

Oana: Desigur Erin Benzakein de la Floret, dar și mai mulți alți fermieri floriști din Marea Britanie, de care mă simt apropiată. Zoe de la Swan Cottage Flowers, care are și sesiuni de Grow Along, și oferă și ghiduri de plantare, este minunată. Sunt mare fan al fetelor de la Let’s Grow Girls și al podcastului lor. Lisa Mason Ziegler, de la The Gardener’s Workshop este fenomenală, la fel și Georgie Newbery de la Common Farm Flowers, care are 20 de ani experiență și un stil aparte, care te învață și cum să-ți cultivi florile de nuntă. 

Eszter: Care sunt planurile tale de viitor?

Oana: În primul rând vreau ca și pe viitor să-mi facă plăcere să cultiv flori, sa experimentez tot mai multe soiuri și sa încerc sa promovez florile crescute local, mai putin cunoscute. Sunt mulțumită să lucrez cu o mână de floriști, dar care să pună în valoare frumusețea florilor locale și cu care să rezonez din punct de vedere sustenabilitate. Îmi doresc să introduc și o zona cu plante perene în grădină, cum ar fi bujori, delphinium, maci pereni.

Concluzii

Florile te pot surprinde când te aștepți mai puțin și pot dezvălui o pasiune ce nu a fost încă conștientizată, dar mereu a existat.

Inspirația și modelele de urmat au un rol vital. Ne arată ce este posibil și unde putem ținti să ajungem.  

Colaborările duc către o îmbunătățire a întregii piețe, creează o platformă unde cererea și oferta se întâlnesc, dar mai mult decât atât, pot deveni spațiul unde se nasc, dintr-o pasiune și un limbaj comun, prietenii pe viață.

Dacă v-a plăcut acest interviu și ați vrea să aflați mai multe despre Oana, o găsiți pe Instagram la https://www.instagram.com/localinda_flower_garden/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top

Iratkozz fel hírlevelünkre és tudj meg többet a virágtermesztésről!

Abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu noutățile noastre!

Subscribe now to Get regular updates!

Find out more about what and how we grow, and how you could grow, harvest and arrange your own cut flowers as well!