
Denumire populara: Ceapă Decorativă
Familia de plante: Alliaceae
Originar din: Iran, Afghanistan, Turcia, Kyrgyzstan
Expunere: soare direct
Nivel de îndemânare: începător
Flori tăiate: DA
Flori uscate: DA
Miros: DA, ușor a ceapă sau usturoi
Tipul: peren (bulb)
Înălțime: până la 180 cm
Plantare semințe: primăvara sau toamna
Propagare: semințe, bulbi
Perioadă de înflorire: primăvara, toamna
Cea mai izbitoare și cea mai înaltă dintre cepele ornamentale, Allium Giganteum este o floare tăiată impresionantă, cu un trecut la fel de impresionant de aproximativ 10.000 de ani. Este originară din Iran, dar a devenit populară în întreaga lume, cultivarea sa datând din 8000 î.Hr.
Are aspectul unei mingi formate din nenumărate floricele- steluță, pe o tulpină înaltă, dreaptă și puternică, cu doar câteva frunze verzi- cenușii la bază. Frunzele sale se vor ofilii aproape imediat ce plantele încetează să înflorească, astfel în grădină se recomandă plantarea lângă flori perene sau anuale care au forma mai compactă și aspectul unui tufiș, creând un punct de interes la baza cepei ornamentale și păstrând aspectul general luxuriant al grădinii.
Versiunea violet (Allium Globemaster și Gladiator) a florii este cea mai cunoscută, dar există și într-un alb eteric (Allium Mont Blanc). Majoritatea plantelor nu au nevoie de structuri de sprijin, în ciuda înălțimii lor, doar rareori dacă sunt expuse la vânt foarte puternic. Toamna bulbii maturi pot fi scoși din pământ și separați înainte de replantare, astfel încât, la primăvară, să vă puteți bucura de un număr mai mare de flori.
Ceapa uriașă ornamentală este un element de interes ieșit din comun atât pentru grădini formale cât și informale, având un impact vizual deosebit, fiind combinată lesne și frumos cu alte vedete ale primăverii, precum bujorii, delphinium sau geranium, rămânând în același timp cea mai spectaculoasă dintre toate. Allium Gigant atrage albinele și fluturii, ajutând grădina să devină mai vioaie. Pe măsură ce înflorește, de la sfârșitul primăverii până la începutul verii, face o punte între momentul în care ultima dintre lalele dispare și bujorii încep să fie în plină floare.
Ceapa ornamentală a primit din partea Royal Horticultural Society‘s distincția de Award of Garden Merit.
Dacă sunteți pasionați de utilizarea florilor uscate în diferite proiecte, puteți învăța de la Sarah Raven cum se transformă o ceapă decorativă în ornament de crăciun: https://www.youtube.com/watch?v=Ov8JbF8L8qk .