
Fiecare anotimp este miraculos în felul său, dar primăvara are în plus și un aer de magie, care nu poate fi redat la nici un alt moment al anului. Este însăși promisiunea renașterii, în forma unui ghiocel ci își scoate căpșorul de sub zăpadă, ca și cum ar fi de la sine înțeles că o floare se poate naște din frig și îngheț.
Ciclurile naturii repornesc, promițând grădinăresei, ce își țese planurile pentru anul ce vine cu entuziasmului unui copil la început de drum, care râvnește mai presus de toate cunoașterea, culori și parfumuri nesperate.
Primele să înflorească sunt anemonele din seră, chiar înaintea narciselor și lalelelor de pe câmp. Ele se pregătesc de sezon încă din toamnă când își fac văzute frunzulițele gata să petreacă iarna în așteptarea primelor raze de soare primăvăratice, pregătite de înflorit, imediat ce vremea permite.
Mai întâi apare căpșorul mic și rotund, aplecat asupra pământului, parcă rușinos. Dar imediat ce petalele sale se colorează se ridică înaltă și mândră dintre frunze, promițând să arate toată paleta de culori ce va să vină de a lungul verii.
Anemonele trebuiesc tăiate periodic, căci cu cât se taie mai des, atât mai multe vor inflorii. Devin tot mai înalte și mai puternice cu fiecare recoltă, până ce căldura verii le încetinește.
Urmează apoi individualiştii mândri, lalelele. Cele mai multe dintre ele oferă o singură înflorire per bulb, care se înalță printre frunzele puternice, crocante, conștientă de măreția și irepetabilitatea sa.
Istoria lungă și bogată a lalelelor, le-a văzut pe acestea devenind, din floarea națională a Turciei, hrana europenilor sărăciți de război, și transformându-se în motor al industriei florilor din Olanda, un singur bulb ajungând să valoreze cât o casă.
Lalelele au o varietate incredibilă de forme și dimensiuni, de la petale asemănătoare unei săbii la capete rotunde caa unui bujor, unele dintre ele fiind la fel de parfumate ca un trandafir de vară.
Princess Irene Monsella Fancy Frills
Preferatele mele sunt așa numitele lalele papagal, cu capetele lor uriașe, grele și ondulate deschizându-si petalele spre exterior pentru a întâmpină soarele și închizându-se complet odată ce acesta apune, doar pentru a relua același ritual în fiecare zi.
Lalelele sunt flori tăiate excelente, rezistă până la 14 zile în vază, fără hrană pentru plante.
Texas Flame Roccoco Texas Gold
Sfârșitul primăverii este marcat simultan de apariția florilor de ceapă decorativă, a negrilicii și a bujorilor.
Ceapa decorativă, vine în multe forme, cum ar fi cele uriașe și impunătoare Giganteum sau cele mici și cochete Molly, toate fiind minunate și conferind culoare oricărui buchet de primăvară.
Negrilica, simbolul grădinilor County Blooms, este o floare rezistentă la îngheț, ce se seamănă toamna, frunzișul său supraviețuind și chiar propășind pe perioada rece a iernii.
Micile sale semințe negre par atât de fragile și promit atât de puțin, totuși, odată stabilită, Nigella se va auto însămânța și va continua să înflorească în grădină pentru anii ce vin.
Florile sale eterice albastre și albe par a fi de pe altă lume, petalele lor rezistând relativ puțin. Dar după ce înflorirea dispare, păstăile ce rămân, pot fi lesne folosite ca și un element de interes în buchete, fiind de o formă fascinantă cu un colorit ieșit din comun.
Bujorii marchează sfârșitul primăverii, și începutul sezonului călduros, primul val de caniculă deschizând în câteva ore și ultimul bujor încăpățânat să mai prelungească așteptarea.
Cu toții cunoaștem clasicul roșu, roz și alb din grădina bunicii, dar soiurile disponibile astăzi sunt incredibil de versatile: de la alb la crem la galben, portocaliu și violet intens, preferatele mele personale incluzând PrinessBride, Sarah Berhardt, Coral Charm și Bowl of Beauty.
Mirosul lor dulce anunță vara iminentă. Au o semnificație specială pentru mine, fiind un simbol comun al sfârșitului și începutului, unite într-o perpetuă transformare, învelită într-un buchet parfumat.